(Neuro)psychologische behandeling van aanhoudende klachten na een hersenschudding (post-commotioneel syndroom / PCS)

 

Deze kortdurende online (neuro)psychologische behandeling (2 intake-consulten en 10 behandelconsulten, alle consulten 45 minuten via beeldbellen) richt zich op het begrijpen waardoor de klachten na een hersenschudding in stand blijven én op herstel. Er wordt gebruik gemaakt van de Richtlijn Aanhoudende Klachten na Licht Traumatisch Hoofd/Hersenletsel uit 2024, toegepast vanuit de mind-body benadering en vanuit de visie dat PCS een vorm is van een Functioneel Neurologische Stoornis (FNS - zie het filmpje hieronder). Cliënten zijn zeer tevreden over de behandeling: de waardering op Zorgkaartnederland is al vele jaren hoger dan een 9,5.

 

De behandeling richt zich onder meer op:

  1. Begrijpen wat er gebeurd is in uw brein bij de hersenschudding en hoe zich dat heeft ontwikkeld tot PCS. 
  2. Herstel van uw activiteiten, door uw brein systematisch en rustig te trainen.
  3. Verminderen van de angstreactie in uw brein.
  4. Bewust worden en veranderen van onderliggende psychologische factoren: hoe u om gaat met emoties, uw karaktertrekken, uw gewoontes of relevante gebeurtenissen die u heeft doorgemaakt.

 

Indien u op dit moment nog geen 45 minuten kunt beeldbellen, adviseer ik u om eerst een behandeling te volgen bij een ergotherapeut in uw buurt, waarbij u dit soort basisfuncties leert opbouwen.

Podcast oorzaken en behandeling van PCS - Mariska den Hartog bij Hersenspinsels:

Relevante wetenschappelijke artikelen: