Veel gestelde vragen over
wachtlijst
Hoe lang is de wachtlijst?
Bij het tabblad 'aanmelding + info' vindt u de informatie over de wachtlijst. Deze is up-to-date.
Kan ik de wachtlijst omzeilen door de behandeling volledig zelf te betalen?
Nee, dat is niet mogelijk.
Maakt het voor de wachtlijst uit bij welke zorgverzekeraar ik verzekerd ben?
Nee, dat maakt niet uit.
overleg over mijn situatie
Kan ik een afspraak maken voor een overleg over mijn situatie?
U kunt uw situatie het beste voorleggen aan uw huisarts of verwijzer. Deze kan vaak het best beoordelen bij welke behandeling u het beste op uw plek bent. Wanneer u te maken heeft met hersenletsel, kunt u uw situatie ook voorleggen aan breinlijn: Zij hebben een sociale kaart van heel Nederland met beschikbare hulp. https://www.breinlijn.nl
Wanneer u te maken heeft met post-commotioneel syndroom kunt u uw situatie voorleggen aan GetAHead. Zij beschikken o.a. over een sociale kaart van alle beschikbare hulp op dit gebied in Nederland. https://www.get-ahead.nl/
afspraak maken
Kan ik een afspraak maken voor een intake-consult?
Nee, daarvoor moet u eerst de aanmeldingsprocedure doorlopen. U vraagt eerst aan uw verwijzer om een verwijsbrief en indien u die krijgt, meldt u zich vervolgens aan via het (beveiligde) aanmeldingsformulier. U krijgt dan direct een reply met verdere aanwijzingen - check uw spamfilter. Vervolgens krijgt u een mail waar in u wordt gevraagd toegang te leggen tot uw (beveiligde) dossier. Daar staan vragenlijsten voor u klaar. Aan de hand van deze vragenlijsten wordt snel beoordeeld of een intake bij Neuron psychologie zinvol is. Als dat het geval is, wordt u op de wachtlijst geplaatst - u ontvangt daar een bericht van. Wanneer u aan de beurt bent, wordt u uitgenodigd voor de intake-fase.
aanmeldingsprocedure
Hoe verloopt de aanmeldingsprocedure?
U vraagt uw verwijzer om een verwijsbrief voor de basis-GGZ met daar op in elk geval de tekst: 'verwijzing voor behandeling binnen de basis-GGZ i.v.m. het vermoeden van een DSM 5-stoornis'. Huisartsen binnen een straal van 30 km van Scherpenzeel (Gelderland) kunnen de verwijzing via Zorgdomein sturen. In andere gevallen vraagt u een papieren verwijsbrief.
Indien uw verwijzer instemt met de verwijzing, meldt u vervolgens zich aan via het (beveiligde) aanmeldingsformulier en voegt een foto/scan toe van de verwijsbrief. U krijgt direct een reply met verdere aanwijzingen als dat gelukt is - check uw spamfilter. Vervolgens krijgt u een mail waar in u wordt gevraagd toegang te leggen tot uw (beveiligde) dossier. Daar staan vragenlijsten voor u klaar.
Deze vragenlijsten vormen een 'pre-intake': er wordt zo al heel snel beoordeeld of het zinvol is om te wachten tot de intake bij Neuron psychologie plaats kan vinden. In dat geval wordt u op de wachtlijst geplaatst. U ontvangt daar een bericht van.
vergoeding
Wordt behandeling bij Neuron psychologie vergoed?
Ja, in 2025 hebben wij contracten met alle zorgverzekeraars. De factuur gaat rechtsstreeks naar uw zorgverzekeraar. De behandeling valt wel onder het Verplichte Eigen Risico van uw zorgverzekeraar.
Wanneer kunt u niet terecht?
Wanneer meer langdurige- of multidisciplinaire zorg nodig is, dient u verwezen te worden naar de Specialistische GGZ (SGGZ) elders. Dit geldt ook wanneer u op dit moment last hebt van een psychose of een gevaar vormt voor uzelf of uw omgeving.
U kunt ook niet terecht voor problematiek welke niet vergoed wordt door de zorgverzekeraar, zoals burn-out of relatieproblemen.
Neuron psychologie beschikt niet over de mogelijkheid om neuropsychologisch onderzoek (NPO) uit te voeren.
verwijzing
Is er een verwijsbrief nodig voor intake en behandeling?
Ja, er is een verwijsbrief nodig van uw huisarts of medisch specialist. Daar moet op staan: 'verwijzing voor behandeling binnen de basis-GGZ i.v.m. het vermoeden van een DSM5-stoornis'. Ook moeten de volgende gegevens er op staan: datum, AGB-code van uw verwijzer, een handtekening of stempel en uw gegevens.
behandeling
Wat voor behandelingen worden geboden?
Neuron psychologie biedt kortdurende psychologische- en neuropsychologische behandeling voor volwassenen (18-65 jaar). Alle gesprekken vinden plaats via beeldbellen ('online'). U kunt o.a. terecht voor angst, depressie, PTSS en ook wanneer u hier last van heeft en tegelijkertijd Niet-Aangeboren Hersenletsel heeft opgelopen (neuropsychiatrie). Neuron psychologie staat ook bekend om de psychologische behandeling van aanhoudende klachten na een hersenschudding (post-commotioneel syndroom).
In de kortdurende behandeling wordt ingezet op het veranderen van uw gedrag, uw gedachten en uw gevoelens. Aan het einde van de kortdurende behandeling wordt u in staat geacht om deze veranderingen zelf verder voort te zetten. Er wordt gebruik gemaakt van behandelmethoden die effectief bewezen zijn, zoals Cognitieve Gedragstherapie en online EMDR.
duur behandeling
Hoe lang duurt een behandeling?
Het betreft een kortdurende behandeling binnen de basis-GGZ. Na 2 intake-consulten volgen 5 tot 10 behandelconsulten. Indien er vervolgens toch meer behandeling nodig blijkt te zijn, kan dat niet plaats vinden bij Neuron psychologie. Er wordt met u gekeken waar u elders terecht zou kunnen. Eventuele wachttijd overbrugt u bij de POH-GGZ van uw huisarts.
Ben ik dan na maximaal 10 sessies 'genezen'?
Nee, u bent over het algemeen niet 'genezen' na 10 sessies. In de kortdurende behandeling wordt ingezet op het veranderen van uw gedrag, uw gedachten en uw gevoelens. Aan het einde van de kortdurende behandeling wordt u in staat geacht om deze veranderingen zelf verder voort te zetten. Indien hierbij meer ondersteuning nodig zou zijn, wordt met u mee gedacht waar u mogelijk elders terecht zou kunnen. Dit kan ook een lotgenotengroep zijn. Verlenging van het traject bij Neuron psychologie is helaas niet mogelijk.
Kan ik ook terecht voor behandeling binnen de SGGZ?
Nee, Neuron psychologie kan niet binnen de SGGZ/specialistische GGZ behandelen.
beeldbellen
Hoe werkt het beeldbellen?
Beeldbellen gebeurt vanuit uw beveiligde dossier, middels een knop 'videobellen'. Er wordt gebruik gemaakt van Jitsi. Als u videobelt vanaf een computer, gebruik dan de browser Chrome (update deze even). Als u videobelt vanaf een mobiel apparaat, download dan eerst de app 'Jitsi Meet'.
Kan ik ook op locatie komen?
Nee, de intake- en behandelconsulten vinden allemaal plaats via videobellen.
Ik ben helemaal niet handig met computers, is beelbellen dan wel geschikt?
U heeft basale computervaardigheden én een hogere internetsnelheid nodig. Als u helemaal niet handig bent met computers, dan is behandeling bij Neuron psychologie op dit moment niet geschikt voor u. Vraag uw huisarts of verwijzer waar u terecht kunt voor behandeling op locatie.
Verklaringen/rapportages
Kan er een verklaring over mijn problemen of de behandeling opgesteld worden door mijn behandelaar?
Om de behandeling centraal te kunnen blijven stellen en belangenverstrengeling te voorkomen, werkt Neuron psychologie niet mee aan het opstellen van verklaringen of rapportages waar een juridisch belang mee gemoeid is (o.a. letselschade procedures of verzekeringsgeneeskundige zaken, UWV, bedrijfsarts, etc.) - ook niet met uw toestemming. U kunt wel op eigen verantwoordelijkheid zelf documenten uit uw dossier ter beschikking stellen aan derden.