Neuron hersenletselpraktijk heet vanaf 2022 Neuron psychologie.

home » wachtlijst » Tips om alvast te werken aan uw mentale gezondheid

Tips om alvast te werken aan uw mentale gezondheid

Bij psychische problematiek ontstaat over het algemeen veel stress. Het stress-systeem is vaak veel te actief, wat leidt tot te veel stresshormonen waaronder cortisol. Deze verhoogde cortisolniveaus verergeren allerlei klachten, zoals vermoeidheid, prikkelgevoeligheid, problemen met concentratie en geheugen, emotionele problemen en doorslaapproblemen. Collega Erik Scherder geeft op deze website goede uitleg (ook in zijn you-tubefilmpje), over de negatieve effecten van chronische stress op het brein en hoe dat precies werkt. Op de website braingymmer legt hij ook uit waarom, hoe en wat voor soort  beweging goed is voor (herstel van het) brein. Uitleg en tips voor ontspanning/minder stress voor de hersenen, vindt u hier op de site van de hersenstichting, of bij Perfectioniksme. Het is van groot belang dat u vandaag al start met het positief beïnvloeden van uw klachten en uw brein. Dit kunt u op de volgende manieren doen:

 

  • U kunt alvast informatie opzoeken over uw klachten bij thuisarts.n

 

  • Een goede manier om het stress-systeem een sterk signaal te geven dat het weer tot rust mag komen, is door dagelijkse toepassing van geleide meditatie. U kunt hiervoor de gratis VGZ-app ‘mindfulness coach’ (https://www.vgz.nl/mindfulness-coach-app) downloaden op uw mobiel, maar elke andere geleide meditatie of ontspanningsoefening is ook prima. U zult mogelijk merken dat u in het begin niet ontspannen raakt van zo’n meditatie, maar juist veel onrust kunt voelen. Dat is normaal, niet erg en u moet toch gewoon doorgaan. Ook als u slaapproblemen heeft, is het van belang dat u, voordat u gaat slapen, een geleide meditatie doet. Uw stress-systeem krijgt dan een signaaltje dat het tot rust kan komen en dat verbetert het doorslapen. 

 

  • Dagelijks licht tot matig intensief bewegen om opgebouwde stresshormonen af te breken. Een voorbeeld kan zijn om elke dag een half uur te wandelen. De gratis 'Ommetje-app' (https://www.hersenstichting.nl/ommetje/), i.s.m. Erik Scherder, kan dit een stuk leuker maken. Andere vormen van licht tot matig intensief bewegen zijn ook prima.

 

  • Pauzes Indien u werkzaamheden verricht is het van belang dat u pauzes inlast, waar in u niets doet, maar bijvoorbeeld in uw eentje even wandelt, of dat u zonder collega’s even in alle rust (en zonder beeldschermen of gelijktijdig nog even iets te doen) een kop thee drinkt. Gun uw brein op deze wijze oplaadmomenten – dat is noodzakelijk om de stress-hormonen even tot rust te brengen en uw brein even op te laden.

 

  • Begrenzing: Niet ‘tot het gaatje gaan’ in werk, bezigheden, sporten, sociale contacten of andere zaken. Als u ‘tot het gaatje gaat’ maakt u extra stresshormonen aan. Op het moment zelf voelt u dat niet – sterker nog, het voelt eigenlijk alsof het prima gaat! Maar u betaalt de prijs later in de vorm van meer klachten. Dit kunt u nu maar beter verminderen door rustiger aan te doen dan u gewend bent.